[...] Przyczyny: - osłabiony system immunologiczny, - długotrwałe przyjmowanie antybiotyków, - picie i gotowanie przy użyciu wody z kranu, - dieta bogata w proste węglowodany (ziemniaki, pieczywo), - zażywanie pigułek przeciwciążowych i sterydów, - stres i wyczerpanie, brak snu i wypoczynku, - nadużywanie cukru, - [...]
Kozieradka (Trigonella foeunum graecum Linne; ang. Fenugreek) jest uprawiana do celów leczniczych. Surowiec pochodzi głównie z Indii, Turcji, Chin, Maroko i Francji. W nasionach zawarte są galaktomannany (25-40%) budujące śluzy. Hydroliza śluzu kozieradki prowadzi do uwolnienia mannozy 70%, galaktozy 28% i ksylozy 2%. Wg najnowszych badań nasiona [...]
[...] wysokowęglowodanową) oraz dodatkowo witaminy C, E i magnez 5. W ciągu pół godziny od zakończenia treningu wypijamy odżywkę węglowodanową lub zjadamy posiłek bogaty w węglowodany złożone. Jest to też b. dobry moment na spożycie dawki kreatyny. 6. Bezpośrednio po zakończeniu treningu przyjmujemy dawkę aminokwasów o łańcuchach [...]
[...] pożywieniu u zwykłych (szczupłych) ludzi, spowodowało nieświadome spożywanie większej ilości kalorii niż zwykle, Co więcej, spożywany tłuszcz jest magazynowany wydajniej niż węglowodany czy białko (chociaż wiem, że są różne skrajne opinie na ten temat). Zmniejszenie liczby spożywanego tłuszczu jest prostym sposobem na zmniejszenie liczby [...]
[...] do sukcesu w perspektywie długoterminowej jest wyrobienie sobie nowych, stałych nawyków żywieniowych. Jakkolwiek, niektóre osoby mogą stosownie włączyć do diety zdrowsze węglowodany (przyp. niższe IG) po tym, gdy zredukują wagę do zamierzonej. 3. Większa skuteczność w pozbywaniu się tłuszczu wisceralnego. W naszym ciele - tłuszcz tłuszczowi [...]
[...] wodę. Arbuz np. super rzecz i jaka pyyyycha!!! Ok. co do diety to: Kalorie trzymamy na poziomie 22-33 na kilogram. Składniki odżywcze - 20% tłuszcz - 30% białko - 50% węglowodany. Zmieniając proporcje na rzecz mniejszej ilości tłuszczu - czyli zwiększając węgle i białko przyczyni się do jeszcze większej redukcji tłuszczu ale nic [...]
[...] niewielką ilość białka, oraz sporo węglowodanów mocno przetworzonych. Czy jest to nam potrzebne? Węglowodany bardzo łatwo uzupełnić z jedzenia i będą to o wiele zdrowsze węglowodany. Jedyne zastosowanie gainera jakie widzę to jako posiłek po treningowy. *białko - jest to przydatna odżywka do uzupełniania diety. Dużo osób ma problemy z [...]
[...] zachęcam do czytania na temat naszej wybranej diety dokładnie wszystkie posty z forum -ważne jest tez opanowanie podstaw odżywania, musimy wiedzie co to jest białko, węglowodany i tłuszcze(ważna i podstawowa uwaga: średnio przyjmuje się dla węglowodanów i białek kaloryczność na poziomie 4 kcal a dla tłuszczy 9 kcal) Rozpisanie diety [...]
[...] obrotach. Organizm bowiem wie, że ma stały dostęp do pożywienia . W każdym posiłku powinno znajdować się przynajmniej 30g białka. Białko spala się dwukrotnie wolniej niż węglowodany i tłuszcze. Woda - niedoceniony bohater Woda, to element diety który bardzo często jest zaniedbywany przez wiele osób. Szczególnie tych, którzy borykają się z [...]
[...] lekki trening, choć jest to potencjalnie ryzykowne, okres powysiłkowy to bowiem czas, w którym warto uwzględnić choć niewielką porcję składników takich jak białko i węglowodany. Na co należy uważać? Przyczyną większości problemów doświadczanych w trakcie wprowadzania czy stosowania koncepcji żywieniowych uwzględniających przerywany post [...]
[...] ciała osiągnie się łatwiej, kiedy się da pierwszeństwo potrawom o niskiej wartości kalorycznej (chude mięso, owoce, warzywa) i tłuszczowej, jak też ograniczy się wyraźnie węglowodany (cukier, produkty mączne, ziemniaki). Po kuracji należy zachowywać dietę niskokaloryczną bez używania leku jeszcze przez 6 tygodni. Przeciwwskazania: Adipexu nie [...]
[...] maksymalnie 10 % kaloryczności diety. Z obliczeń na moim przykładzie wyszło że będzie to około 26 - 27 g. Czy zasugerowana wartość jest prawidłowa? Natomiast jeśli chodzi o węglowodany to podpowiedział że w trakcie redukcji powinno się przyjmować około 4g/kg masy. Z czego przy zwiększonej podaży białka ta wartość uszczupliła się do poziomu ok [...]
[...] 1.Należy spożywać 6-7 posiłków co 2,5 - 3 h 2. Należy w każdym posiłku spożywać "pełne białko" (zawierające wszystkie aminokwasy) 3. Należy w każdym posiłku spożywać węglowodany o w miarę jak najniższym I/G pochodzące z warzyw(najlepiej włóknistych) i owoców 4. Należy dbać aby posiłek przed treningowy był bogaty w łatwo przyswajalne [...]
[...] - Elizabeth Somer która pisze o odżywianiu, wykonała własne badania na kilku zwracających uwagę rewelacjach i odkryła co następuje: - Makaron i inne złożone węglowodany nie spowodują, że przytyjesz. Dziesięciolecia badań pokazują, że diety z niską zawartością tłuszczu i węglowodanów z wysoką zawartością błonnika zmniejszają [...]
[...] histydyna, tryptofan) powstają biologicznie ważne pochodne (hormony). Rdzenie węglowe wszystkich a. mogą ulegać przekształceniu w tłuszcze, a niektórych aminokwasów w węglowodany. Podstawowy składnik białek. Organizm samodzielnie może zsyntetyzować 13 z 21 białek. Pozostałe 8 musi być dostarczone z zewnątrz. Są to liczne związki [...]
[...] ? Według zasady IIFYM,najważniejszą rzeczą jest tu znajomość dokładnego zapotrzebowania organizmu na makroskładniki. Są trzy główne grupy produktów żywnościowych: białka węglowodany i tłuszcze. Każdy z tych makroskładników ma swoją rolę do odegrania i potrzebny jest w różnych ilościach, w zależności od celu, metabolizmu,doświadczenia i [...]
[...] łączone w jedną grupę z produktami mięsnymi. Takie połączenie tych grup sugeruje używanie strączkowych jako substytutu mięsa. Odżywcza kompozycja strączkowych (bogatych w węglowodany złożone, przyswajalny błonnik, oraz ich niska zawartość tłuszczu i brak cholesterolu) jest bardzo odmienna od składników odżywczych mięsa. Ponadto różne wartości [...]
[...] forma przyjmowanej kreatyny (tabletki czy proszek). Istnieje możliwość wzmocnienia działania kreatyny poprzez przyjmowanie jej z niektórymi produktami zawierającymi proste węglowodany, np. z sokiem pomarańczowym. Czynnikiem hamującym działanie kreatyny może być kofeina. Nie zaleca się spożywania kofeiny na godzinę lub dwie po zażyciu kreatyny. [...]